Zdrowe odżywianie się w podróży
Wybierając się w podróż, zwłaszcza daleką, trudno jest o regularne, zdrowe posiłki. Często jemy wtedy w pośpiechu, w dodatku z różnych miejscach, gdzie obowiązują odmienne od znanych nam zwyczaje żywieniowe. Bez względu na to, czy wyprawa, w jaką się udajemy, jest daleka i egzotyczna, czy nieco bliższa naszej kulturze, warto pamiętać o codziennym zjedzeniu ciepłego dania. Gorący posiłek w podróży da nam tak potrzebną wtedy energię na cały dzień. Pamiętajmy jednak, aby w miarę możliwości potrawy były pełnowartościowe, skomponowane zgodnie z obowiązującymi zasadami zdrowego odżywiania się. Niekoniecznie trzeba wtedy sięgać po tzw. fast-foody. Z pewnością zaspokoją one głód, ale organizm bardzo szybko poczuje się wyczerpany po tak dużej dawce niezdrowych, nasyconych tłuszczów, głównie pochodzenia zwierzęcego. Bardzo szkodliwy jest też cukier, dodawany do potraw w dużych ilościach oraz konserwanty i polepszacze smaku zawarte w często dodawanych do tych posiłków sosach, majonezach i ketchupach. Takie jedzenie w podróży nie wpłynie dobrze na samopoczucie turysty.
Węglowodany
Podstawę diety powinny stanowić węglowodany złożone. Znajdziemy je w produktach pełnoziarnistych, takich jak mąki, kasze i płatki. Na świecie uprawia się bardzo wiele gatunków zbóż i roślin, z których powstają później te wartościowe produkty. Są one w pełni naturalne i nieprzetworzone, a więc dostarczamy organizmowi dużą dawkę odżywczych węglowodanów oraz witamin i minerałów. Możemy wybrać np. kaszę jaglaną, która jako jeden z niewielu produktów działa zasadotwórczo, co jest niezwykle ważne w dobie jedzenia zakwaszającego organizm. Kasza jaglana produkowana jest z prosa. Oprócz tego możemy sięgnąć po kaszę gryczaną (paloną lub niepaloną), orkiszową, kuskus, dobrze znaną w naszym klimacie kaszę jęczmienną lub bardziej egzotyczne: amarantus, czy quinoa (komosę ryżową). Dużą dawkę energii w podróży da nam również ryż, który występuje w bardzo wielu, różnych gatunkach. Oprócz dobrze znanego ryżu białego, w różnych odmianach (długoziarnisty, drobny ryż do sushi, jaśminowy, czy basmati), jest jeszcze ryż brązowy, czarny i czerwony. Wszystkie te produkty, dzięki nowoczesnym metodom przetwarzania, dostępne są dziś również w formie wymagającej jedynie zalania wrzątkiem. Nie tracą przy tym cennych składników odżywczych.
Błonnik
Pełnoziarniste produkty ze zbóż dostarczają jeszcze jednego, ważnego składnika diety, jakim jest błonnik. Jest to włókno pokarmowe, które co prawda nie jest trawione i przyswajane przez organizm, ale pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a więc na dobrą kondycję całego organizmu. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit i ułatwia trawienie i przyswajanie substancji odżywczych z jedzenia. Zapobiega takim dolegliwościom jak zaparcia, wzdęcia, czy bóle brzucha, które mogą być szczególnie uciążliwe w podróży. Przyspiesza również wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, dzięki czemu przeciwdziała stanom zapalnym i nowotworom. Kasza w diecie jest więc bardzo ważnym elementem. Produkty pełnoziarniste zawierają też wartościowe białko. W połączeniu kasz z nasionami roślin strączkowych, takich jak: soczewica, ciecierzyca, czy różne gatunki fasoli, będziemy w stanie dostarczyć organizmowi kompletu aminokwasów. Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja i przetwory mleczne) również mają dużą wartość odżywczą, zwłaszcza jeżeli chodzi o białko. Pamiętajmy jednak, że powinny one stanowić jedynie uzupełnienie diety, a nie jej podstawę. Warto też wybierać te pochodzące z hodowli, w których zwierząt nie karmi się antybiotykami i hormonami.
Zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały
Zdrowe odżywanie się to także regularne spożywanie niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je przede wszystkim w nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejach roślinnych: kukurydzianym, lnianym, ryżowym, kokosowym, rzepakowym, orzechowym, sezamowym, z czarnuszki, oliwie z oliwek i wielu innych. Kompletu witamin i minerałów natomiast dostarczą nam warzywa i owoce. Pewne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają również kasze.
Każda turystyka wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym organizmu. Biorąc również pod uwagę fakt, że gorący posiłek w podróży jest trudny do przygotowania, ze względu na niejednokrotny brak dostępu do kuchni, warto sięgać po rozwiązania szybkie, ale jednocześnie dostarczające wartości odżywczych. Daleka wyprawa jest na tyle nieprzewidywalna, że warto zaopatrzyć się w dostępne obecnie produkty wymagające jedynie zalania wrzątkiem. W ten sposób zjemy coś ciepłego, dbając jednocześnie o zdrowe odżywianie się. Naprzeciw oczekiwaniom wymagających turystów, omijających zatłoczone kurorty i restauracje, serwujące drogie i niepewne jedzenie, wychodzi marka IDLO (ÏDLO - http://iidlo.pl), produkująca posiłki pełnowartościowe i szybkie w przygotowaniu. Pakowane są one w bezpieczne, niewydzielające szkodliwych substancji opakowania i mają długą datę ważności. Dzięki takim rozwiązaniom zdrowe odżywianie się w podróży jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu.